Wake-up call wisseling wintertijd /zomertijd in een nieuw perspectief
Met een uurtje extra in het weekend, ging de zomertijd terug naar de wintertijd (standaardtijd.) De zomertijd (1977) is een direct gevolg van de oliecrisis in 1973. Naast autoloze zondagen als een energiebesparende maatregel per direct is toen ook gekozen voor ‘het werken met natuurlijk licht’. Daglicht boven kunstlicht, later de verwarming aan, langer sporten na werktijd en de energie van mensen door licht te koesteren. Deze maatregel, het wisselen tussen zomer en wintertijd, wordt nu herijkt in Europa.
Die keuze aan de orde te stellen en landen zelf laten kiezen is opmerkelijk zeker gelet op twee belangrijke ontwikkelingen die allemaal rond 10/10 de dag van de duurzaamheid spelen.
De eerste is de uitspraak van het Hoog Gerechtshof waarbij is geoordeeld dat ’Nederland moet zorgen dat de Co2 uitstoot in 2020 zeker 25% lager moet zijn dan in 1990.’
Deze zaak is aangespannen door Urgunda in 2015 en is nu in Hoger Beroep volledig in het gelijk gesteld.
Een andere kwestie die hier een schepje bovenop doet is het langverwachte klimaatrapport, uitgekomen begin oktober, opgesteld door het Intergovernamental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties. Daarin stelt het panel dat de ‘wereldwijde temperatuurstijging KAN en MOET worden beperkt tot 1,5 graden Celsius.
Deze maatregelen op het wereldtoneel zijn glashelder en roepen om concrete acties. Combinaties van publieke/private samenwerking in het vinden van alternatieven voor de reductie van het gebruik van kolen, olie en gas. Voor MKB bedrijven betekent dit een extra stimulans om met innovatieve, duurzame maatregelen te komen die de Co2 uitstoot verminderen. Niet door een vonnis of verdrag maar door een gezamenlijke lijn te volgen als de zomer/wintertijd om per direct bij te dragen aan een beter milieu van morgen.