Salderingsregeling is zegen voor burgers en business

 In Nieuws

In het streven naar de doelen voor 2030 en in de route naar 2050 is duurzaamheid een niet meer weg te denken onderdeel geworden van de bedrijfsvoering voor vrijwel elk bedrijf. Met name in Haarlem heeft in dit kader het aanleggen van zonnepanelen een enorme vlucht genomen. Dat maakt ondernemers, burgers, zonnepanelen leveranciers en installateurs blij.
Bij de aankoop van de zonnepanelen is er ook een subsidie van het rijk. Dat is een bescheiden aandeel maar toch het kan net die steun in de rug zijn om toch de grote investering, want dat blijft het, te doen en zonnepanelen aan te schaffen en te laten installeren. De opgewekte energie van de zonnepanelen biedt nog een extra stimulans. Aan het eind van een jaar mag je de energie die je zelf hebt opgewekt wegstrepen tegen de verbruikte energie. We noemen dat salderen.

Die salderingsregeling is een zegen. Echter de stimulering voor burgers en business om te investeren wordt helaas aangepakt door de salderingsregeling weer af te bouwen. Maar er is meer nodig.
Om je heen kijkend in Europa is Duitsland een inspirerend voorbeeld. Duitsland zet al sinds 2000 in op het stimuleren van het gebruik van zonnepanelen door de wet op hernieuwbare Energie, Erneubare Energien Gesetz (EEG). Die duurde 20 jaar. Het effect was indrukwekkend en heeft ertoe geleid dat Duitsland de meeste zonnepanelen heeft dan welk Europees land dan ook Aldus Carsten Korning van BSW (German Solar Association).

Wat nu het verschil maakt is dat tegenwoordig 1 op de 2 kopers van zonnepanelen ook een thuisbatterij installeert in Duitsland. Dat is een uitnodiging en een kans om de productie voor MKB bedrijven en de industrie duurzame, betaalbare thuisbatterijen te verstrekken en vooral te versnellen. Dat geeft licht en biedt perspectief letterlijk en figuurlijk.

(foto credits: pixabay.com)

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken