Met Corona-app weer volop ruimte kunst en cultuur
Reizend door Duitsland, Italië en Zwitserland viel de intrinsieke discipline op bij elk museum, elke winkel en elk restaurant waarbij naast de toegangstickets standaard naar de Corona-App werd gevraagd. Zonder problemen. Geen gemor, geen discussie, geen weerstand. Dat betekent niet dat iedereen er alleen maar blij mee is.
In Nederland is het op 25 september een feit. Dan verdwijnt de anderhalve meter maatregel en is de komst van een corona-app-check een feit.
Dat voelt als een barrière bij de horeca en evenementen in het bijzonder. Zeker omdat het natuurlijk wennen is als vrije toegang het visitekaartje voor gastvrijheid is.
De prijs voor gastvrijheid kan hoog voelen maar staat mijn inziens boven het feit dat de enige weerstand die je enigszins kunt bieden tegen een virus , die per definitie acteert zonder aanzien des persoon, met een vaccinatie is. Maar natuurlijk is de keuze aan u.
Maar er is weer volop ruimte voor de creativiteit in kunst, cultuur, debat dat prikkelt, inspireert, schuurt en duidt. Waarbij door de interactie tussen podium-publiek de energie weer tastbaar wordt en is, niet op afstand maar dichtbij.
Hoopvol is ook dat ondanks de landelijke politiek, die Kunst en cultuur als bijzaak ziet, een feit is dat een boswandeling of museumbezoek kan bijdragen aan het welzijn van mensen. In Canada en Schotland wordt tijd in natuur en musea voorgeschreven tegen angsten en depressies. In Nederland is daar ook al eerder aandacht voor geweest maar staat dat nu weer bovenaan de agenda. De agenda waarbij het welzijn en de vitaliteit van de medewerkers belangrijker is dan ooit.
Gelet op de onzekerheid van de vervolgmaatregelen en de Coronasteun in aanloop naar Prinsjesdag, opent een dergelijk recept nieuwe perspectieven op de toekomst.
Ondernemers hebben daar behoefte aan. Juist nu.
Faridah Azimullah
Voorzitter MKB- Haarlem