Gepensioneerden hefboom voor krapte op de arbeidsmarkt
Doorwerken na je pensioen? MKB’ers zijn er blij mee.
Er zijn steeds meer mensen die na hun pensioen graag willen doorwerken. Mark van der Stok, oprichter van het uitzend- en detacheerbedrijf ‘klusheeren’, bevestigt de groeiende markt. Het oorspronkelijke doel was het koppelen van werkgevers aan klusjesmannen, maar tegenwoordig zijn er steeds meer gepensioneerde vrouwen die bijvoorbeeld graag actief blijven in klantcontactfuncties.
Het lijkt er zelfs op dat gepensioneerden, die voorheen dreigden in de vergetelheid te raken, nu volop in de schijnwerpers staan, en terecht.
Voor het MKB wordt dit interessant omdat er sprake is van een win-winsituatie, een cliché maar geheel terecht. Voor de werkgever betekent het dat gepensioneerde medewerkers vaak voordeliger zijn omdat er minder premies afgedragen hoeven te worden. Daarnaast geldt een loondoorbetaling van slechts 6 weken bij ziekte in tegenstelling tot 104 weken bij werknemers die nog niet met pensioen zijn. Bovendien kan een bedrijf meerdere gepensioneerden tijdelijke kansen bieden binnen het bedrijf.
Voor de gepensioneerde biedt deze trend ook veel nieuwe kansen. Op dit moment stopt alles legitiem van de ene op de andere dag zodra je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Door na je pensioen langer te kunnen blijven werken, kan de afbouw veel geleidelijker plaatsvinden. Bovendien gelden voor ouderen dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden die jongeren tegenwoordig opeisen, zoals meer flexibiliteit in werktijden vanwege de zorg voor kinderen of het nastreven van een betere werk-privébalans.
Volgens van der Stok helpt ‘minder reizen en minder vergaderen’ oudere werknemers. In feite geldt dit echter ook voor jongere medewerkers en ondernemers. De gepensioneerde werknemer kan daarom een praktische eerste stap zijn als hefboom voor de krapte op de arbeidsmarkt. Velen zijn je al voorgegaan, en de markt heeft er alleen maar baat bij.