Waterstof heeft de toekomst. Energie-transitie kansrijker: Bestaand transportnet gas ook geschikt voor waterstof
Staatssecretaris Dilan Yesilgöz heeft vandaag met de publicatie van Hyway27 een uitrolplan voor het transportnet voor waterstof gelanceerd. Verrassend is dat er geen nieuw systeem is onthuld maar dat het bestaande gas transportnetwerk juist geschikt gemaakt kan worden voor waterstof.
Duurzame waterstof wordt nu al ingezet voor het verduurzamen van de waardeketen in de industrie door in feite vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Het ombouwen is snel, kosteneffectief en kan al gerealiseerd zijn voor 2030. Het transportnetwerk brengt vraag en aanbod letterlijk en figuurlijk bij elkaar. De weg is nu vrij voor het aanjagen en stimuleren van nieuwe waterstofketens.
Al eerder dit jaar zijn 11 Europese landen aangesloten bij de ‘European Hydrogen Backbone’, dat is het Europese waterstoftransportnetwerk. Dit plan betreft 40.000 kilometer aan waterstofpijpleidingen. Waarvan ook hier al 69% bestaat uit hergebruikte aardgasleidingen.
Waterstof is cruciaal voor de toekomstige energievoorziening. De verwachting is dat in 2030 in ieder geval 30% van ons energieverbruik op waterstof is gebaseerd. Waterstof is ook belangrijk voor het in balans houden van het elektriciteitsnet. Want pieken en dalen die ontstaan in het groene elektriciteitsnet kunnen worden opgevangen. Een overschot aan elektriciteit kan omgezet worden naar waterstof en zo worden opgeslagen. Waterstof kan indien nodig weer worden omgezet in elektriciteit.
Dit is ook een interessante ambitie voor Haarlem om naar de toepassingen van waterstof te kijken. In Haarlem is er inmiddels het streven om een circulair pand op waterstof te bouwen. En op een beperkt aantal plekken kun je al waterstof tanken. Op naar de duurzame mobiliteit!